Vem är jag?

Jag har en stor passion för vinmakandet samt älskar att få göra ett kul och intressant event för kunden.

Carina Johansson

Dipl. Sommelier

utbildare Munskänkarna


Utbildning:

Sommelier-utbildning svensk

WSET 2 Intermidiate, internationell

WSET3 - Advance Certificate, internationell

via Gustibus Wine & Spirit Academy


via Munskänkarna sedan 2005:

2 betyg

Druvkurser, många olika

Mat & Vinkurs

Druvbetyg praktik

Druvbetyg teori

Introduktion/Grundkurs


Utmärkelser:

Årets medlem 2022, i det kvinnliga affärsnätverket GRID

Smaker – Dofter – Upplevelser!


Ända sedan barnsben har detta påverkat mig på alla sätt.

Som liten tillbringade jag somrarna i farmor och farfars sommarstuga i Silvåkra utanför Lund/Dalby där det fanns torrt sommargräs, fuktig ek, murrig sommarstugedoft, järnrikt vatten i “rickepumpen” och inte minst moreller som farmor gjorde vin av varje höst. Detta dracks sedan på alla släktmiddagar, och vi barn fick alltid smaka en liten klunk.


Kaffe och cigarettdoft; mamma och gatans hemmafruar samlades kring eftermiddagskoppen när vardagsbestyren var klara. Cigarr- och cigarilldoften från morfar och farfar. Bensin när pappa tankade. Saltvatten från sommarens havsbad i Kämpinge-bukten. Ättiksinläggningar till söndagsmaten. Och mitt i detta fanns jag - smakande, doftande, undrande.


Sen kom himmelriket; semestrarna genom Europas dofter och smaker! Jag provade allt och bara njöt – inte många restaurangkök jag inte har provat smaken av såsen eller grytan. Föräldrarna drack det inhemska vinet och jag fick alltid smaka en klunk av dessa olika – det var alltid annorlunda smak i varje glas! Konstigt, hur kan det vara så?


Besök i Champagne och de fantastiska vinhusen! Här frodades nyfikenheten ...


Åren gick och så småningom ville jag veta mer. Hur kunde vinerna smaka olika trots exakt samma grunddruva? Rött vin var väl rött vin? Varför smakade inte rött vin som farmors morell-vin? Hur kunde vinerna påverkas av vilken mat vi åt och vilka tillbehör vi hade till?


Jag tog kontakt med Munskänkarna och mitt intresse började blomstra! På Munskänkarna har jag aktivt deltagit i mängder av föreläsningar, provat/spottat/provat/spottat många viner och framför allt utbildat mig genom deras internutbildningar terminsvis och kortkurser som Grundutbildning, Druvkurser, Mat och Vin…..


Jag köper och läser mycket vinböcker och vinlitteratur, pluggar själv regelbundet vidare. Detta ämne blir bara mer och mer intressant ju mer man lär sig och förstår!


Vinprovningar har jag hållit sedan 2011 hos privatpersoner, föreningar och flera företag. Vilket nöje att få träffa kunder och lära ut vinets magi!


Jag reser gärna iväg och besöker vingårdar tillsammans med min man och njuter av druvorna och dess karaktär på plats. Gärna i Sverige! Att få träffa vinmakaren på plats är väldigt lärorikt.


Låt mig få locka er till en nyfikenhet och upplevelse i vinets och vinmakeriets intressanta värld!